Minister Jean-Luc Crucke: “Geen steun voor Mercosur-akkoord in huidige vorm"

BRUSSEL  – Federaal Minister van Klimaat, Mobiliteit, Ecologische Transitie, belast met duurzame ontwikkeling Jean-Luc Crucke (Les Engagés) bevestigt dat hij – in lijn met zijn partij – geen steun geeft aan het huidige Mercosur-akkoord. De Minister reageert daarmee op het artikel dat vorige week verscheen in Le Vif, en onderstreept dat het voorgestelde akkoord niet voldoet aan de minimale garanties die nodig zijn voor een eerlijke en duurzame handelsrelatie.

"Internationale handel is belangrijk, maar het kan geen vrijgeleide zijn voor ecologische achteruitgang, sociale dumping of nieuwe afhankelijkheden. Het Mercosur-akkoord, zoals het vandaag op tafel ligt, is voor ons onaanvaardbaar," aldus Minister Crucke.

Drie toetsstenen voor eerlijke handel

Les Engagés hanteert een duidelijk kader voor internationale handelsverdragen: elk akkoord moet getoetst worden aan drie cruciale voorwaarden: anti-dumping, eerlijk handelsverkeer en strategische autonomie.

Ten eerste, anti-dumping: een handelsakkoord mag de concurrentieverhoudingen niet verstoren. Dat betekent dat men moet waken over oneerlijke praktijken zoals het toekennen van subsidies, staatssteun of andere vormen van overheidsinterventie die buitenlandse bedrijven kunstmatig bevoordelen. Wanneer zulke voordelen systematisch worden toegekend, ontstaat er een scheef speelveld waarin Belgische bedrijven, die opereren onder strikte Europese regels, benadeeld worden. De toetssteen van anti-dumping moet dus garanderen dat de concurrentie vrij, maar ook eerlijk verloopt. 

“We kunnen geen akkoord steunen dat indirect de afbraak van onze eigen economische veerkracht veroorzaakt door buitenlandse dumpingpraktijken oogluikend toe te laten.”, besluit Minister Crucke.

Ten tweede, eerlijk handelsverkeer: Internationale handel mag nooit een excuus worden om onze sociale, ecologische, sanitaire of dierenwelzijnsnormen te verlagen. Vandaag hanteren wij in Europa hoge standaarden die bijdragen aan volksgezondheid, klimaatbescherming en eerlijke werkomstandigheden. Handelsakkoorden die bedrijven stimuleren om elders te produceren onder lagere normen, ondermijnen deze collectieve vooruitgang. Handelsakkoorden moeten dus een minimum aan bescherming voorzien: een soort sociaal, ecologisch en gezondheidsschild dat onze waarden en normen beschermt. 

Anders dreigen we in een spiraal naar beneden terecht te komen waarin de “laagste standaard” de concurrentie wint. Dit is niet alleen economisch risicovol, maar ook maatschappelijk en ecologisch onhoudbaar.”, aldus de Minister. 

Ten derde, strategische autonomie: het akkoord mag geen nieuwe afhankelijkheden creëren die onze voedselzekerheid, energiebevoorrading, gezondheidszorg of digitale soevereiniteit in gevaar brengen. Een akkoord mag ons land dus niet te afhankelijk maken van externe partners op strategische domeinen. De recente gezondheids-, energie- en geopolitieke crisissen hebben aangetoond hoe kwetsbaar landen kunnen worden wanneer ze afhankelijk zijn van buitenlandse productie of bevoorrading. Daarom moet elk handelsverdrag geëvalueerd worden op het risico van structurele afhankelijkheid in sectoren die cruciaal zijn voor onze soevereiniteit.

We kunnen niet enerzijds pleiten voor meer strategische autonomie, en anderzijds verdragen ondertekenen die die autonomie ondermijnen. Handelsrelaties moeten bijdragen aan wederzijdse versterking, niet aan kwetsbaarheid.”, besluit Minister Crucke.

Het Mercosur-akkoord zou de Europese markt openstellen voor producten die vaak niet aan onze strenge duurzaamheidsnormen voldoen, zoals rundvlees of soja. Dit zet druk op Belgische landbouwers die wél investeren in kwaliteit, klimaatoplossingen en dierenwelzijn.

"Het akkoord in zijn huidige vorm creëert een ongelijk speelveld. Boeren zoals die van bij ons, of pionierende bedrijven die het klimaat serieus nemen, verdienen bescherming – niet concurrentie van producten die niet aan dezelfde regels moeten voldoen.", zegt Jean-Luc Crucke.

Minister Crucke roept op tot een andere aanpak van globalisering: één die duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en economische weerbaarheid centraal stelt. Enkel dan kunnen internationale handelsakkoorden echt een meerwaarde zijn voor mens en planeet.

 


Nederlandstalige woordvoerder : Britt Monten – britt.monten@crucke.fed.be – 0479 85 78 43