Minister Crucke pleit voor duidelijk kader en samenwerking rond controle op e-steps en fatbikes

Naar aanleiding van recente berichtgeving over de moeilijkheden waarmee politiediensten geconfronteerd worden bij de controle op opgevoerde e-steps en fatbikes, onderstreept federaal minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke het belang van een doeltreffend en gecoördineerd regelgevend kader voor deze nieuwe vervoersmiddelen. 

De veiligheid op onze wegen is een prioriteit. De opkomst van lichte elektrische voertuigen zoals e-steps en fatbikes biedt een duurzaam alternatief voor de wagen, maar vraagt tegelijk om aangepaste regels én de mogelijkheid om die correct te handhaven,” aldus minister Crucke.

Bevoegdheden en samenwerking

Het vastleggen van snelheidsnormen voor elektrische steps en gelijkaardige voertuigen valt onder de federale bevoegdheid, en kadert binnen de bredere verkeersveiligheidsdoelstellingen. De Minister wijst er echter op dat de goedkeuring van meettoestellen zoals curvometers onder de bevoegdheid van de gewesten valt, via hun diensten voor metrologie.

“Wat het gebrek aan geschikte instrumenten voor de politie betreft om de snelheid van e-steps en fatbikes te controleren, moet dit worden besproken met mijn collega, federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Bernard Quintin. De homologatie van curvometers is echter een bevoegdheid van de gewesten. Ik ben uiteraard bereid tot overleg met mijn collega’s op gewestelijk en federaal niveau om na te gaan hoe we samen de handhaving kunnen versterken,” aldus Minister Crucke.

In de huidige context van het snel groeiende gebruik van elektrische steps is het essentieel dat alle weggebruikers zich op een veilige manier kunnen verplaatsen. Dit vereist dat de naleving van snelheidsbeperkingen effectief gecontroleerd kan worden. Politiediensten kunnen vandaag reeds, mits toestemming van het parket, voertuigen in beslag nemen die sneller rijden dan de toegelaten 25 km/u.
 

Vanuit zijn bevoegdheden als minister van Mobiliteit onderneemt Jean-Luc Crucke concrete stappen om het regelgevend kader voor nieuwe vormen van mobiliteit zoals e-steps en fatbikes niet alleen te versterken, maar ook beter bekend te maken bij het brede publiek.

Vandaag merken we dat het bestaande wettelijke kader voor lichte gemotoriseerde voertuigen, zoals e-steps, te weinig gekend is,” aldus de Minister. “Nochtans zijn de regels duidelijk: een maximumsnelheid van 25 km/u, e-steps zijn verboden voor jongeren onder de 16 jaar op de openbare weg, er mag slechts één persoon tegelijk op een step rijden, en correcte verlichting is verplicht.”

In 2025 zal de FOD Mobiliteit een benchmark uitvoeren bij andere EU-lidstaten die al een specifieke homologatieregelgeving hebben ingevoerd. Op basis daarvan zal de minister de haalbaarheid van een nationaal homologatiekader onderzoeken, in overleg met de gewesten en met de Benelux-partners.

Daarnaast plant de FOD Mobiliteit, samen met de FOD Economie, in 2025 een gerichte marktcontrolecampagne bij handelaars van onder meer fatbikes, om na te gaan of deze voertuigen voldoen aan de technische voorschriften. Het onderwerp staat ook geagendeerd op de volgende Interministeriële Conferentie voor Mobiliteit (IMC) van 7 juli aanstaande.
 

We streven naar duidelijke en werkbare regels, met respect voor de verdeling van bevoegdheden, en in het belang van de verkeersveiligheid. E-steps, fatbikes en soortgelijke voertuigen kunnen enkel succesvol geïntegreerd worden in het verkeer als er ook garanties zijn voor hun veiligheid en handhaafbaarheid. 


Woordvoerder (NL) : Britt Monten – britt.monten@crucke.fed.be – 0479 85 78 43